Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

3 tips om op je boodschappen te besparen

3 tips om op je boodschappen te besparen

Een paar jaar geleden ging bij mij de knop om. Ik wilde niet meer met pakjes en zakjes koken en voortaan bewust mijn boodschappen doen. Geen eieren meer van legkippen, geen vlees met antibiotica en zoveel mogelijk biologisch groente en fruit. Ik begon enthousiast boodschappen te doen, maar bij de kassa zakte de moed mij al snel in de schoenen. Het bedrag was bijna het dubbele dan dat ik normaal uitgaf.

Ik ben gaan nadenken en heb tips aan anderen gevraagd. Ook heb ik veel geleerd van Amerikaanse bloggers, die soms al veel verder zijn met ‘frugal’ leven. Uiteindelijk heb ik besloten om alles in stapjes te doen, omdat het anders gewoon te onoverzichtelijk en duur werd. Nu heb ik redelijk wat ervaring in het ‘puur’ boodschappen doen en weet ik precies waar ik wat moet kopen.

1. Richt je op meerdere verkooppunten
Het nadeel van bewust boodschappen doen is dat het niet meer mogelijk is in één supermarkt. Althans als ik voor mezelf dan spreek natuurlijk. Het kan uiteraard wel, maar je bent gewoon meer geld kwijt. Eieren koop ik altijd biologisch en het liefst bij de boerderij bij mij in de buurt. Anders koop ik ze in de supermarkt. Vlees koop ik niet meer in de supermarkt, alleen als er biologisch vlees in de aanbieding is. Het nadeel van biologisch vlees is dat er vaak nog wel nitriet in zit. Vlees koop ik dus meestal bij slager van de Geer in Veenendaal. Zij verkopen alleen vlees zonder smaak- en geurstoffen. Natuurlijk is dit wel iets duurder dan regulier vlees, maar dat geld heb ik er wel voor over.

Groente en fruit koop ik voornamelijk op de markt en het grootste voordeel is dat je het per stuk kan kopen. In de supermarkt moet je bijvoorbeeld een net sinaasappels kopen of gelijk twee citroenen. Door minder in te kopen heb je ook minder voedselverspilling, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Wij proberen ook eens in de paar maanden naar een Aldi of Lidl te gaan. Zij hebben tegenwoordig ook veel biologische producten en je kunt hier goed inkopen doen voor je basisvoorraad.

2. Bezoek een natuurwinkel
Tegenwoordig heb je in de supermarkten ook allerlei natuurproducten als agavesiroop en amandelmeel. Maar het is vaak wel duurder dan dat je het in de natuurwinkel haalt. Ik kom regelmatig in De Tuinen en zij hebben ontzettend vaak goede acties. Denk aan 1+1 gratis of het tweede artikel voor €1,-. Met deze acties kan je veel geld besparen op noten, zaden, meel, kokosolie, thee, gedroogd fruit en natuurlijke verzorgingsproducten.

Wij hebben in Veenendaal ook een Ekoplaza en zij hebben ook regelmatig goede aanbiedingen. Soms is het zelfs goedkoper dan een niet-biologisch product in de supermarkt. Sinds een paar weken hebben ze ook veel meer producten in de aanbieding.

3. Koop producten uit het seizoen in plaats van biologisch
Mijn streven was altijd om groente en fruit biologisch te kopen, maar dan betaal je vaak het dubbele. Ik heb daarom een paar andere ‘regels’ die ik hanteer. Ik probeer alleen groente en fruit uit het seizoen te kopen, want deze producten komen in principe uit Nederland. Bij ons heb je nog strenge regels omtrent bestrijding, dus dan vind ik biologisch niet nodig. Zeker als je het thuis goed wast moet dat goed komen.

Uit Spanje komt juist het meest vervuilde groente en fruit, dus hier koop ik niks van. Je moet maar eens kijken op de groenteafdeling, heel veel groente en fruit komt uit Spanje. Alleen seizoensgebonden producten komen uit Nederland. Ik koop dus eerder een Hollandse gewone komkommer, dan een biologisch geteelde komkommer uit Spanje. Met de seizoenen mee-eten is dus goedkoper, maar ook gezonder. Je lichaam heeft in het winterseizoen namelijk andere vitamines nodig dan in de zomer.

Dit is dus zo’n beetje hoe ik boodschappen doe. Hoe bespaar jij op de boodschappen?

3 tips om op je boodschappen te besparen2 thoughts on “3 tips om op je boodschappen te besparen”

  • Ik heb misschien nog een leuke tip. Een moestuintje plaatsen met een paar groentjes. Ik ga ook vaak naar de natuurwinkel, dit komt door mijn lactose vrij dieet.:) Ik koop tegenwoordig ook alleen maar seizoens-groenten en fruits. Iets gemakkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *