Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

4 producten die ik niet meer in de keuken gebruik

4 producten die ik niet meer in de keuken gebruik

De afgelopen zomervakantie zijn we 5 weken in Australië geweest. We hebben daar een roadtrip gemaakt en zijn ook in minder bewoonde gebieden geweest. Terwijl we hier reden hebben we ons regelmatig afgevraagd hoe die mensen het daar overleven. De dichtstbijzijnde supermarkt was vaak kilometers verder weg, soms wel op een uur afstand. Terug in Nederland schaamde ik me bijna. In mijn woonplaats zijn de supermarkten niet eens meer op twee handen te tellen. Van elk product heb je talloze opties en ook nog verschillende prijsklassen. Dat was in de lokale supermarkt in Australië wel anders. (Natuurlijk hadden ze daar ook grote supermarkten hoor) De mensen die echt in afgelegen gebieden wonen halen eens in de zoveel tijd een basisvoorraad en voor de rest maken of verbouwen ze het zelf.

Het afgelopen jaar probeer ik ook steeds meer zelf te maken. Het is niet alleen gezonder en lekkerder, maar vaak ook goedkoper. Ik vind het daarnaast fijn om deze dingen zelf te kunnen maken. Het geeft mij het gevoel niet afhankelijk van de supermarkt te zijn. Er zijn een aantal producten die ik altijd kocht, maar nu zelf maak.

1. Bakmixen
Elk weekend bak ik wel wat en ik deed dit tot een aantal jaren geleden altijd met de bakmixen van Koopmans. Niet te moeilijk en ik had toch het idee dat ik zelf iets had gebakken. Meestal zit in deze pakken gewoon bloem of meel met suiker en zout. Zelf moet je er altijd nog eieren en boter aan toevoegen. Best grappig als je bedenkt dat je voor hetzelfde geld twee pakken bloem kan kopen. Het enige verschil is dat je dan de hoeveelheid bloem zelf moet afwegen.

2. Pastasaus
Ik kon mij niet voorstellen dat je zelf op een snelle manier een pastasaus kan maken. Ik kocht dan ook van die pakjes waar je alleen nog maar water bij toe hoeft te voegen. Daarbij deed ik dan nog wat voorgesneden groentes. Ideaal en het kan gewoon niet mislukken. Als je het omrekent zijn deze pakjes best prijzig en er zit vaak heel veel zout en smaakstoffen in. Nu maak ik mijn pastasaus met een ui, paprika, courgette, tomaten en kruiden. Eigenlijk net zo snel en veel gezonder. Voor mij was het echt een kwestie van ervaren en uitproberen.

3. Kant en klaar soep
Wij aten op drukke dagen altijd een blik soep met voorgebakken stokbrood. Lekker makkelijk en snel klaar. Nu maak ik zelf soep en dit is veel gezonder. Tomatensoep en groentesoep heb ik binnen een half uur gemaakt en is echt zoveel lekkerder dan soep uit blik of vanuit een poeder. Ik maak ook wel andere soepen, zoals linzensoep of pompoensoep, maar dit kost wel wat meer tijd.

4. Poeders voor sausjes
Ik had altijd een lade vol zakjes poeder om sausjes mee te maken, denk aan kerriesaus, bloemkoolsaus of pindasaus. Ook dit kost best veel geld. Nu maak ik dit zelf met wat bloem, boter, melk en kruiden. Ik maak ook zelf mijn pindasaus, deze is veel lekkerder dan de kant en klaar versie! In de toekomst wil ik ook zelf mayonaise en ketchup maken.

Homemade
Ik denk dat zelfgemaakte dingen goedkoper zijn, maar ook gezonder. Misschien heb ik makkelijk praten want ik vind het heel leuk om te koken en bakken. Alles zelf bereiden kost gewoon meer tijd, dus op een drukke dag doe ik ook weleens makkelijk. Op termijn wil ik nog meer dingen zelf doen, denk aan zelf bonen weken of yoghurt maken. Een aantal jaar geleden moest ik er niet aan denken om dit allemaal zelf te maken. Nu ben ik super blij met mijn lade vol kruidenpotjes en zou het heel saai vinden om alleen met pakjes en zakjes te koken.

4 producten die ik niet meer in de keuken gebruik12 thoughts on “4 producten die ik niet meer in de keuken gebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *