Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

5 dingen die je nog niet wist over de Amish

5 dingen die je nog niet wist over de Amish

Ik moet toegeven dat ik best gefascineerd ben door de Amish. Misschien romantiseer ik wel teveel, door de boeken die ik lees, maar ik denk dat we een hoop van ze kunnen leren. Natuurlijk geven romans vaak een eenzijdig beeld en is het ook daar niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dat verandert niet direct mijn beeld over de Amish.

Allereerst wil ik duidelijk maken, dat er ook  dingen bij de Amish zijn waar ik het minder mee eens ben. Ze zitten bijvoorbeeld verstrikt in de regels van de Bijbel en hebben moeite met het aannemen van de genade van Jezus. Al zijn er ook Amish die dit wel (in stilte) geloven. Wat mij wel aanspreekt is het leven in de gemeenschap: het geven om een ander en het eenvoudig leven. In dit artikel vertel ik je wat meer over de Amish.

1. De Amish mogen niet autorijden
De Amish mogen zich trouwens wel laten rijden. Het verhaal hierachter is dat ze niet mogen pronken met materialistische dingen. Misschien ben je zelf (of je man) wel jaloers op de buurman, omdat hij zo’n mooie auto op de oprit heeft staan of ben je heel de zaterdag druk bezig om de auto weer te poetsen. Deze dingen willen de Amish dus voorkomen.

2. De Amish volgen geen beroepsopleiding
De kinderen van de Amish volgen hun eigen onderwijs en hoeven maar tot hun veertiende naar school. Dit is na een lange strijd door de vaders nu wettelijk geregeld. Vanaf hun veertiende gaan de jongens bij hun vader en de meisjes bij hun moeder in de leer. Ze krijgen op school alleen de basisvakken en mogen geen opleiding volgen. Er zijn wel een paar uitzonderingen geweest. Sommige jongens mochten naar de universiteit om bijvoorbeeld voor arts te studeren. Ze moesten dan wel beloven om terug te keren naar de gemeenschap om daar hun diensten in te zetten. Dit was nodig, omdat ze toen verder van de bewoonde wereld woonden.

3. De Amish hebben geen foto’s
Stel je voor dat je geen fotoalbums van jezelf hebt om te zien hoe je vroeger was. Hoe zou het voor een moeder zijn om een kind te verliezen en geen foto te hebben? Bij de Amish is dit de normaalste gang van zaken. Ze mogen trouwens ook geen tekeningen maken van gezichten en meisjes spelen met poppen zonder gezicht. Ze baseren dit op het gebod in de Bijbel dat je geen gesneden beeld mag maken.

4, De Amish hebben geen kerkgebouw
De Amish houden één keer in de twee weken een kerkdienst en dat is altijd bij een familie thuis. De gemeentes zijn vaak klein, rond de 15 gezinnen. Logisch ook, meer zullen er ook niet in een huis of schuur passen. De dienst duurt gemiddeld zo’n drie uur en wordt afgewisseld met verschillende preken en psalmen. De liederen zijn zonder instrumentale begeleiding en worden heel langzaam gezongen.

5. Bijzondere trouwjurk
Vanaf hun 16de mogen de Amish trouwen, maar meestal gebeurt dit rond de 20ste levensjaar. De vrouwen maken hun trouwjurk zelf van blauwe stof. Na het trouwen draagt ze deze in de kerk en uiteindelijk op haar begrafenis.

Wist jij dit al over de Amish?2.303 thoughts on “5 dingen die je nog niet wist over de Amish”