Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

5 dingen die je nog niet wist over de Amish

5 dingen die je nog niet wist over de Amish

Ik moet toegeven dat ik best gefascineerd ben door de Amish. Misschien romantiseer ik wel teveel, door de boeken die ik lees, maar ik denk dat we een hoop van ze kunnen leren. Natuurlijk geven romans vaak een eenzijdig beeld en is het ook daar niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dat verandert niet direct mijn beeld over de Amish.

Allereerst wil ik duidelijk maken, dat er ook  dingen bij de Amish zijn waar ik het minder mee eens ben. Ze zitten bijvoorbeeld verstrikt in de regels van de Bijbel en hebben moeite met het aannemen van de genade van Jezus. Al zijn er ook Amish die dit wel (in stilte) geloven. Wat mij wel aanspreekt is het leven in de gemeenschap: het geven om een ander en het eenvoudig leven. In dit artikel vertel ik je wat meer over de Amish.

1. De Amish mogen niet autorijden
De Amish mogen zich trouwens wel laten rijden. Het verhaal hierachter is dat ze niet mogen pronken met materialistische dingen. Misschien ben je zelf (of je man) wel jaloers op de buurman, omdat hij zo’n mooie auto op de oprit heeft staan of ben je heel de zaterdag druk bezig om de auto weer te poetsen. Deze dingen willen de Amish dus voorkomen.

2. De Amish volgen geen beroepsopleiding
De kinderen van de Amish volgen hun eigen onderwijs en hoeven maar tot hun veertiende naar school. Dit is na een lange strijd door de vaders nu wettelijk geregeld. Vanaf hun veertiende gaan de jongens bij hun vader en de meisjes bij hun moeder in de leer. Ze krijgen op school alleen de basisvakken en mogen geen opleiding volgen. Er zijn wel een paar uitzonderingen geweest. Sommige jongens mochten naar de universiteit om bijvoorbeeld voor arts te studeren. Ze moesten dan wel beloven om terug te keren naar de gemeenschap om daar hun diensten in te zetten. Dit was nodig, omdat ze toen verder van de bewoonde wereld woonden.

3. De Amish hebben geen foto’s
Stel je voor dat je geen fotoalbums van jezelf hebt om te zien hoe je vroeger was. Hoe zou het voor een moeder zijn om een kind te verliezen en geen foto te hebben? Bij de Amish is dit de normaalste gang van zaken. Ze mogen trouwens ook geen tekeningen maken van gezichten en meisjes spelen met poppen zonder gezicht. Ze baseren dit op het gebod in de Bijbel dat je geen gesneden beeld mag maken.

4, De Amish hebben geen kerkgebouw
De Amish houden één keer in de twee weken een kerkdienst en dat is altijd bij een familie thuis. De gemeentes zijn vaak klein, rond de 15 gezinnen. Logisch ook, meer zullen er ook niet in een huis of schuur passen. De dienst duurt gemiddeld zo’n drie uur en wordt afgewisseld met verschillende preken en psalmen. De liederen zijn zonder instrumentale begeleiding en worden heel langzaam gezongen.

5. Bijzondere trouwjurk
Vanaf hun 16de mogen de Amish trouwen, maar meestal gebeurt dit rond de 20ste levensjaar. De vrouwen maken hun trouwjurk zelf van blauwe stof. Na het trouwen draagt ze deze in de kerk en uiteindelijk op haar begrafenis.

Wist jij dit al over de Amish?18 thoughts on “5 dingen die je nog niet wist over de Amish”

 • Ja, ik wist dit al. Ik volg een blog van iemand die in haar jeugd tot kort na haar huwelijk bij de Amish hoorde. Ik vind ook veel dingen mooi zoals zij leven.
  Overigens, over auto’s poetsen, zij poetsen wel elke week de buggy’s tot ze glimmen…
  Ben benieuwd naar het volgende deel!
  Groetjes, Carolien

 • Leuk, een blog als deze. Er valt genoeg over de Amish te vertellen. Wij zijn bij hen te gast geweest en hebben veel van en over hen geleerd.
  Kleine aanvulling: de vrouw worden niet in hun trouwjurk begraven (die dragen ze gewoon door), maar het witte schort dat over hun trouwjurk dragen. Dat wordt na de bruiloft in de kast gelegd tot de begrafenis.
  De Amish waar wij waren (in Pennsylvania) waren ook van overtuiging dat je alleen door het geschenk van de genade van Jezus gered kon worden. Maar zeggen dat je bekeerd bent, dat is hoogmoedig, dus dat zul je ze niet snel horen vertellen.
  Succes met je blogs!

 • Heb je site net gevonden – en vind hem nu al leuk. Ik ben ook gefascineerd door de Amish. Al sinds ik tiener was. Vind ze ongelofelijk interessant. Dit wist ik dan ook al ;-) maar toch weer leuk om te lezen. Ik heb wel af en toe Breaking Amish gezien op TLC en daar schrok ik toch wel van het taalgebruik van de jongeren. Mijn beeld is daardoor wel iets minder romantisch geworden. Toch vind ik hun gebruiken erg interessant.

 • Ik wist heel veel dingen niet, die jij opnoemt. Ik was ook niet heel erg gecharmeerd door de Amish. Wel geïnteresseerd in hun taal. Nadat ik de boeken over Marianne gelezen heb, leende ik van mijn zus, denk ik er anders over.
  Leuk om hier wat te lezen over Amish.

 • Leuk stukje. Ben nu op YouTube een serie aan het kijken over de Amish. Gaat over een aantal Engelse jongeren die een week of zo bij een Amisch gezin leven. Daarna gaan ze weer verder naar de volgende. Je schijnt veel verschillende soorten Amish te hebben.

 • “YOGI ON THE GREEN”, A #1 INTERNATIONAL BEST-SELLING BOOK IN THREE CATEGORIES.
  Yogi on the Green was written to help golfers of all abilities, to hopefully improve on their physical and mental games. It has been proven in many Medical Journals, that when one improves on their physical being they also improve on their mental awareness, “Yogi On The Green” is a guide to improving Golfers physical and mental abilities, both on the Golf Course and perhaps even their daily lives. http://bit.ly/yogionthegreen

 • Are you seeking powerful online marketing that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising text to sites through their contact pages just like you’re reading this ad right now. You can target by keyword or just start mass blasts to websites in any country you choose. So let’s assume you would like to push through an ad to all the real estate agents in the US, we’ll scrape websites for only those and post your ad text to them. Providing you’re advertising a product or service that’s relevant to that niche then you’ll get an amazing response!

  Send a quick note to paul5268jac@gmail.com for the details

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *