Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

5 dingen die we van de Amish kunnen leren

5 dingen die we van de Amish kunnen leren

Al eerder schreef ik een artikel over wie de Amish precies zijn. In dat artikel beschreef ik de verschillende rituelen en gebruiken bij de Amish. Vandaag noem ik vijf dingen die we van de Amish kunnen leren. Voordat ik deze dingen noem wil ik benadrukken dat ook in deze gemeenschap niet alles rozegeur en maneschijn is, daarnaast wil ik ze ook zeker niet ophemelen. Toch zijn er een aantal dingen die opvallen aan de Amish en die wil ik graag met jullie delen.

1. De Amish zijn bescheiden
Wij zijn allemaal individuen die samen een maatschappij vormen. Je kunt je voorstellen dat er dan veel verschillende meningen en wensen zijn. Stiekem willen we allemaal het liefst onze eigen zin doen en daarna houden we pas rekening met de rest. De Amish leven in een kleine gemeenschap met een maximaal aantal gezinnen, hierdoor is de sociale controle vrij groot. Ze zijn met elkaar verbonden door hun geschiedenis, familie, maar ook zeker hun gebruiken en het geloof. Natuurlijk kun je niet in hun harten kijken, maar in principe staat op nummer 1 God, Hem willen ze in alles dienen. Op nummer 2 staat hun gezin, op nummer 3 hun gemeenschap en pas op nummer 4 hun eigen behoeften en verlangens. Betekent dit dat ze zichzelf wegcijferen? Nee! Ze zijn bescheiden, maar wanneer iedereen zich aan deze ‘regel’ houdt krijgt iedereen uiteindelijk de liefde die hij of zij nodig heeft. Geven maakt op langer termijn gelukkiger dan krijgen.

2. De Amish leven gezond
In ‘Amishland’ staan de mensen bij het kraaien van de haan op en gaan met de kippen op stok. Oke, misschien iets overdreven, maar ze werken wel vanaf ’s ochtends vroeg. De tijd heb je ook wel nodig, als je bedenkt dat ze alles met de hand moeten doen en vaak grote gezinnen hebben. De vrouwen zorgen voor het eten en maken drie maaltijden per dag. Niet zoals wij tussen de middag twee bruine boterhammen met kaas, maar uitgebreide maaltijden met veel groentes en (gezonde) vetten. Wanneer dit mogelijk is eten ze de groente van eigen land, doordat ze de groente in potten wecken is er ook in de winter voldoende op voorraad. Ook het vlees komt uit de eigen wei en is veel gezonder dan uit de plaatselijke supermarkt. De Amish eten dus biologisch en vaak ook met de seizoenen mee. Ze kennen geen ‘kantoorwerk’ en zijn altijd in de weer, dit maakt dat obesitas en andere welvaartsziekten vrijwel niet onder de Amish voorkomen.

3. De Amish hebben respect voor anderen
Kinderen wordt van jongs af aan al aangeleerd om respect voor anderen te hebben en zeker ook voor de ouders. Pestgedrag komt ook bijna niet onder de Amish voor. Buitenstaanders die een tijdje bij de Amish mogen logeren kijken hier ook altijd van op.

4. De Amish dragen zorg voor elkaar
De sociale druk in een kleine gemeenschap is vaak groot, maar het is geweldig om een groep mensen die altijd voor je klaar staan om je heen te hebben. Enkele voorbeelden: ouderen hoeven niet naar een bejaardentehuis, maar worden in huis bij hun familie opgenomen. Wanneer een huis of schuur is beschadigd door een storm of brand steekt iedereen de handen uit de mouwen om er iets mooiers voor terug te geven. Heel de gemeenschap komt dan samen en in één dag wordt er een nieuw gebouw neergezet. De mannen zijn aan het werk en de vrouwen passen op de kinderen en verzorgen de hapjes en drankjes. Dit noemen de Amish een barn raising.

5. De Amish hebben hun vijanden lief
De Amish leven echt in afhankelijkheid van God en daar kunnen we nog een hoop van leren. (Ik spreek voor mezelf.) Het typerende is wel dat de Amish geen wraak nemen, dit laten ze aan God over. In de praktijk betekent dit dat ze nooit aangifte zullen doen wanneer hen iets overkomt. Hun spreuk zou kunnen zijn; ‘De mens wikt, maar God beschikt’. Ze doen ook niet mee aan oorlogen, omdat ze niemand willen/mogen doden.

Wat jij zou graag van de Amish willen leren?

5 dingen die we van de Amish kunnen leren2 thoughts on “5 dingen die we van de Amish kunnen leren”

 • Er was een serie over Amish jongeren die naar jongeren in Engeland gingen, maar er is ook een omgekeerde versie. Die serie heb ik met heel veel interesse gekeken, dat gaf een heel mooi beeld van het leven van de Amish (denk ik). Serie heet (uit mn hoofd) living with the amish.
  Er valt veel te leren van ze. Eigenlijk leven ze heel erg volgens wat Jezus gezegd heeft in Matheus 22:
  37 Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.
  38 Dit is het eerste en het grote gebod.
  39 En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.
  40 Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *