Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Biologisch eten, hoe betaal je het?

Biologisch eten, hoe betaal je het?

Je hoort van steeds meer mensen dat ze biologisch willen eten. Er zitten minder bestrijdingsmiddelen op en bevatten meer vitamines wat dus gezonder is voor je lichaam. Een nadeel is dat het wel vaak duurder is dan een gemiddelde groente uit de supermarkt. Sinds een paar jaar koop ik zo’n 75 % van mijn boodschappen biologisch en ik merk wel dat we iets meer geld per maand uitgeven. Ik houd het binnen de perken door onderstaande tips te gebruiken.

Ik koop niet alles biologisch
Volgens Jesse van der Velde hoef je deze ‘schone’ groentes en fruit niet biologisch te kopen: Ananas, asperges, aubergine, avocado, bananen, doperwtjes, grapefruit, kiwi, kool, mango, papaja, paddenstoelen, uien, watermeloen en zoete aardappel. Daarnaast let ik er ook altijd op waar het vandaan komt, want ik geloof dat het milieubewuster is om voor de gewone tomaten uit Nederland te gaan dan de bio-tomaten uit Spanje.

Ik baseer mijn weekmenu op de aanbiedingen
Elke week bekijk ik de nieuwe aanbiedingen en bedenk ik wat ik ermee ga koken. Meestal zijn de seizoensgroenten in de aanbieding en zo eet je gelijk met het seizoen mee. Doordat ik een aantal goede recepten en kookboeken heb verzameld kost het me ook niet veel tijd.

Ik gebruik mijn vriezer
Hoe deden de mensen het vroeger zonder vriezer? Ik geloof dat je door spullen in te vriezen echt veel geld kan besparen. Meestal koop ik aanbiedingen groot in en stop het dan in de vriezer. Het komende jaar wil ik dit nog verder gaan uitbreiden.

Ik maak veel dingen zelf
Het aanbod aan biologisch eten in supermarkten wordt steeds groter. Op zich een mooie ontwikkeling, maar ik verbaas me er ook wel over welke producten er allemaal bio verkrijgbaar zijn. Zo kan je tegenwoordig biologische knakworsten kopen, maar dit betekent niet automatisch dat dit dan ook gezond is. Er zitten namelijk nog steeds E-nummers en suiker in. Liever maak ik dan bijvoorbeeld zelf gehaktballetjes of ragout voor op brood. Ook soepen zijn tegenwoordig biologisch te verkrijgen, maar je betaalt er nog best veel voor. Dit maak ik dus ook gewoon zelf, niet alleen lekkerder maar ook een stuk goedkoper.

Ik wil besparen op kruiden
Over een tijdje gaan we de achtertuin opnieuw aanleggen en dan wil ik ook graag een bak met kruiden. Het lijkt mij handig om zo uit de achtertuin mijn kruiden te kunnen plukken. Ideaal, altijd verse kruiden bij de hand!

Ik koop minder vlees
Wij weten gemiddeld drie keer in de week vlees en een keer in de week vis. Meestal gebruik ik als vleesvervanger ei of noten. Ik gebruik per gerecht maximaal 150 gram gehakt en 100 gram kip. In het begin was het wel even wennen, maar we zijn er nu helemaal aan gewend! Vlees zonder toevoegingen van de slager is nou eenmaal een stuk duurder dan vlees uit de supermarkt, maar ik eet liever wat minder voor beter vlees.

Ik ga over de grens
In Duitsland zijn ze al veel verder met biologisch eten en kan je zelfs bio-producten bij de drogisterij vinden. Veel producten zijn goedkoper dan bij ons. Ook op noten e.d. kan je goed besparen. Meestal gaan we naar Kleve, vlak over de grens bij Nijmegen.

Doe jij aan biologisch eten?

Biologisch eten, hoe betaal je het?2 thoughts on “Biologisch eten, hoe betaal je het?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *