Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Boekentip: De pioniersdochter

Boekentip: De pioniersdochter

Vorige zomer heb ik samen met mijn man een reis door Amerika gemaakt. Sindsdien is de Amerikaanse geschiedenis voor mij nog meer gaan leven. Veel historische romans die ik lees spelen zich namelijk af in Amerika. De tijd van de pioniers, indianen en burgeroorlogen. In de eerste week van januari heb ik het boek De pioniersdochter van Laura Frantz gelezen.

Ik heb dit boek een aantal jaren geleden ook al gelezen, maar na zoveel boeken te hebben gelezen kon ik me niet de hele verhaallijn meer goed herinneren. Daarnaast vind ik het ook echt niet erg om een goed boek voor een tweede keer te lezen.

Het is 1777. In Amerika veroveren pioniers uit Europa steeds meer terrein. Lael Click groeit op in het ruige landschap van Kentucky in de nederzetting die haar vader heeft opgericht. De verstandhouding tussen de pioniers en de indianen in het gebied is gebaseerd op een wankel evenwicht. Eén Shawnee-indiaan, Captain Jack, lijkt meer dan gewone belangstelling voor de blonde pioniersdochter te hebben. Als haar vader op jacht gaat, verruilen Lael, haar moeder en broertje hun boerderij voor de veiligheid van het fort.

Lael voelt zich daar erg opgesloten en trekt het liefst met haar paard de wildernis in. Bij elke tocht begeeft ze zich verder bij het fort vandaan, tot ze overmoedig wordt en het grondgebied van de indianen betreedt. Haar vader weet ternauwernood een huwelijk met Captain Jack te voorkomen, maar Lael moet wel een stuk van haar blonde haar afstaan. Niet veel later gaat Lael een opleiding volgen in de stad, maar als ze terugkeert loopt ze opnieuw de knappe indiaan tegen het lijf. Weet hij nu haar hart te veroveren of kiest ze toch voor de Ierse dokter die in de nederzetting is komen wonen?

I like…
Laura heeft het verhaal over Lael met veel details beschreven, het is dan ook een echt dik boek. Dit betekent trouwens niet dat het teveel afleidt van de verhaallijn of dat het eentonig wordt. Het is heel boeiend om te lezen hoe de pioniers zich staande wisten te houden in de wildernis en in een gebied met indianen. Door de uitgebreide sfeerbeschrijvingen kan je het verhaal en de personages ook echt goed voor je zien.

Voor mij is Lael echt een powervrouw; ze kan goed schieten, heeft verstand van kruiden en kan zichzelf onderhouden. Zeker in een tijd waarin de vrouw, maar ook de man erg afhankelijk waren van elkaar is dit opvallend. Haar extencieke persoonlijkheid maakt het boek dus extra bijzonder om te lezen. Het verhaal speelt zich af in een grote periode (ik denk zo’n 10 jaar) van haar leven. Hierdoor worden er veel verschillende situaties beschreven. Soms blijft Laura een aantal hoofdstukken in een situatie hangen, maar het wordt nooit langdradig. Andere gebeurtenissen, bijvoorbeeld haar tijd in de stad, wordt vluchtig omschreven. Voor het verhaal is dit namelijk niet zo van belang. Het draait echt om Lael in de wildernis van Kentucky.

Wat ik grappig vind is dat je zelf een soort voorkeur krijgt voor welke man ze moet kiezen; de indiaan of de dokter. Ik merkte bij mezelf op een gegeven moment een soort ongeduld van “Volg je hart nou toch gewoon, kies!”. Bijzonder wat een boek met je kan doen. :-)

I don’t like…
Er waren niet echt dingen die ik liever anders had gezien. Ik vond het een realistisch verhaal en hierdoor werd het niet al te zoetsappig. In dit verhaal draait het wel heel duidelijk om de pioniers en hun standpunten.

Wanneer je meer een verhaal over de indianen wilt lezen dan is dit boek niet zo geschikt. In het boek Terug naar de rode rivier van Laura Frantz (dit boek vond ik trouwens echt steengoed!) komt dit wel meer aan bod.

Aanrader?
Ik heb intussen alle boeken van Laura Frantz gelezen en dit boek staat zeker in mijn top 3. Het is een boek dat niet heel erg spannend is, maar wel wat spanning kent. Daarnaast heeft het een vleugje romantiek, maar het ligt er ook weer niet te dik bovenop. Gewoon een lekker leesboek dat je het liefst zo snel mogelijk wilt uitlezen; een boek met een fijn tempo aan wisselende gebeurtenissen waardoor het nooit echt saai wordt. Zeker een must als je de andere delen over het fort hebt gelezen of wilt lezen.

De pioniersdochter
Schrijver: Laura Frantz
Uitgever: Voorhoeve
Prijs: € 22,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Boekentip: De pioniersdochter101 thoughts on “Boekentip: De pioniersdochter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *