Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Boekentip: De vroedvrouw

Boekentip: De vroedvrouw

In mijn vorige review vertelde ik al dat ik een hoop, voor mij nieuwe, boeken in de bibliotheek heb geleend. Een van deze boeken is De vroedvrouw van Jolina Petersheim. Misschien ken je de schrijfster wel van het bekende boek De verstotene. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

1995.
Beth is draagmoeder voor haar oud-leraar en zijn vrouw. Als blijkt dat het kind mogelijk een afwijking heeft, vragen de ouders haar om abortus te plegen. Verward zoekt ze onderdak bij Hopen Haus, een opvanghuis voor ongetrouwde moeders bij de Mennonieten.

2014.
Rhoda heeft in Hopen Haus al vele kinderen op de wereld gezet. Maar nog steeds voelt ze bij elke aanblik van moeder en kind de pijn van een oud litteken. Heden en verleden komen samen als de tienermoeder Amelia bij haar aanklopt.

I like…
Wat ik zo bijzonder vind aan dit boek is dat het verhaal vanuit meerdere personages wordt verteld. In het begin kostte het mij hierdoor wel wat moeite om in het verhaal te komen. Maar het boeide mij wel zo dat ik toch steeds door bleef lezen.

Wellicht kostte het ook wat meer inspanning, omdat er vanuit meerdere tijden wordt gesproken. Pas later ontdekte ik dat Beth en Rhoda dezelfde personen zijn. Uiteindelijk vond ik het laatste stuk waarbij ik de rol van Amelia begon te begrijpen het beste.

Het is ontzettend knap hoe Jolina dit verhaal heeft neergezet. Het is een verhaal dat niet erg spannend is, maar het verloop van het verhaal blijft steeds een verrassing. Er komen steeds nieuwe feiten op tafel en dat maakt het verhaal toch interessant om te lezen.

Aanrader?
Ben je echt een liefhebber van romantische historische romans dan is dit boek niet perse geschikt. Het is echt een verhaal dat draait om moederliefde en verlangen. Een verhaal waarbij meerdere kanten van een situatie wordt belicht. Het zet je wel aan het denken; wat zou jij doen in de situatie van Beth? Kan je een misdaad begaan door je aan de tien geboden te houden? Best interessant om eens verder over te spreken.

Kortom: het is een verhaal dat je aan het denken zet. Een verhaal dat draait om een bijzondere soort liefde. Het plot is onvoorspelbaar en dat maakt dat je wilt weten hoe het nu precies zit. Ik zou het boek daarentegen niet snel nog een keer lezen. Wellicht over een jaar of tien als ik de verhaallijn niet meer kan herinneren.

De vroedvrouw
Schrijver: Jolina Petersheim
Uitgever: Voorhoeve
Prijs: € 22,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Boekentip: De vroedvrouw2 thoughts on “Boekentip: De vroedvrouw”

  • Zoals ik ook al op Instagram zei, vind ik de boeken van Jolina Petersheim goed. Als ik heel eerlijk ben, hebben die ook meer mijn voorkeur dan andere Amish- en Mennonietenromans. Juist omdat – in ieder geval in ‘De verstotene’ en ‘De vroedvrouw’ – het niet gaat om ‘boy meets girl and in the end, they end up together’. In deze roman en in ‘De verstotene’ heeft Jolina onderwerpen beschreven die het liefst worden gemeden in andere romans in dit genre, wat het voor mij persoonlijk zo leuk maakt. Het is en blijft een boek dat zwaar is geschreven (vertaald?), waardoor het mij wel wat tijd kostte om er in te komen. Het plot is, zoals jij ook al zegt, verrassend, maar ook mooi, inderdaad. Alles samen een bijzonder en verrassend verhaal.

    Ondertussen zijn er nog twee boeken van haar verschenen, ‘Bewaar ons’ en het vervolg daarop, ‘Breng ons samen’. ‘Bewaar ons’ vond ik ook weer een mooi en goed in elkaar zittend verhaal. Het is vooral leuk om te lezen, denk ik, als je van eenvoudig leven houd: de elektriciteit valt wereldwijd uit, dus ook Englischers moeten terug naar de basis. ‘Breng ons samen’ heb ik nog niet gelezen, dus daar kan ik nog geen mening over geven. Al heb ik het idee dat het zich meer toespitst op de spanningen tussen de twee hoofdpersonages uit ‘Bewaar ons’…

  • Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I
    am encountering issues with your RSS. I don’t understand the reason why
    I am unable to join it. Is there anybody having identical RSS problems?

    Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *