Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

De grote schoonmaak

De grote schoonmaak

Twee keer per jaar maak ik mijn huis goed schoon. Mijn man en ik zijn allebei doordeweeks ontzettend druk, dus in het weekend doen we alleen het noodzakelijke. Klusjes als keukenkastjes schoonmaken, het trapwerk afnemen, voorraadkast uitruimen en luchtroosters schoonmaken blijven dan liggen. In de lente en in de herfst probeer ik daarom tijd te maken voor deze extra klusjes. Ik kan mij voorstellen dat als je in een groot huis woont of een gezin hebt dat een grote schoonmaak wat overweldigend is. Want hoe en waar begin je?

1. Wees voorbereid
Voordat ik begin met schoonmaken stel ik eerst een lijstje op. Wat moet absoluut gebeuren en wat heeft iets minder prioriteit. Ik vind het belangrijk dat minimaal twee keer per jaar de keuken echt heel goed wordt schoongemaakt, dit heeft dus prioriteit. Het ordenen van de voorraadkast is fijn en geeft ruimte, maar is naar mijn mening minder belangrijk. Bij het nemen van deze beslissingen is het heel fijn om een schoonmaakrooster te gebruiken. Op Pinterest kun je er tientallen vinden. Zorg er ook voor dat je alle schoonmaakspullen bij de hand hebt, zodat je niet tussendoor naar de winkel hoeft te gaan.

2. Doe niet alles tegelijkertijd
Het schoonmaken en opruimen kost gewoon een hoop tijd. Verspreid het daarom over een paar dagen of weken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke dag een klusje van de lijst doet. Door elke dag 15 minuten er vooruit te trekken kan je al een hoop dingen doen. De grote dingen doe je dan bijvoorbeeld op zaterdag of een andere vrije dag in de week.

3. Wees kritisch
Tijdens het opruimen kom je vaak een hoop dingen tegen die je bijna niet gebruikt. Bedenk dan gelijk of je het echt wil houden of dat je het beter kunt weggooien, weggeven of verkopen. Door kritisch te zijn bespaar je jezelf een hoop rommel en ziet alles er veel geordender uit. Zet spullen die je wil verkopen gelijk op Marktplaats en vraag er niet al te veel voor. Opgeruimd staat netjes!

4. Beloon jezelf
Schoonmaken kan best dankbaar werk zijn. Het is heerlijk als het weer netjes fris en opgeruimd is. Maar om je er toe te zetten is vaak het probleem. Door er een beloning tegenover te zetten is het toch wat minder erg om te doen. Koop bijvoorbeeld als beloning een nieuw boek of gebruik het geld dat je verdient hebt om nieuwe kleding van te kopen. Ik zet ook altijd een lekker muziekje op.

5. Houd het goed bij
Ik denk dat dit wel het allerbelangrijkste is. Door alles goed bij te houden ben je tijdens de grote schoonmaakbeurt veel minder lang bezig en kan je je echt richten op de grote klussen. Opruimen is bijvoorbeeld iets anders dan schoonmaken. Stel dat je de keukenkastjes gaat schoonmaken, zorg er dan de rest van het jaar voor dat er niet al te veel troep in ligt. Tijdens het schoonmaken hoef je dan geen tijd meer te besteden aan het ordenen. Dit geldt ook voor je kledingkast. Merk je bijvoorbeeld dat er gaten in je sokken of panty zitten gooi ze dan gelijk weg.

Doe jij aan de grote schoonmaak of vind je dit ouderwets?16 thoughts on “De grote schoonmaak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *