Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Een film over vergeven: ‘Amish Grace’

Een film over vergeven: ‘Amish Grace’

Vorige week schreef ik over het feit dat de Amish een hoog vergevingsgezindgehalte hebben. Ze zullen bijvoorbeeld nooit bij de politie aangifte doen en laten eventuele ‘wraak’ aan God over. Je kunt je voorstellen dat dit soms tegen het menselijke hart in gaat. Wanneer iemand jou of een familielid iets vreselijks aandoet, dan wil je dat diegene gestraft wordt, toch?

Gewelddadige executie
Op 3 oktober 2006 kwam het nieuws naar buiten dat een 32-jarige vrachtwagenchauffeur een Amish-school was binnengelopen en daar het vuur openden op een groep van tien meisjes. De jongens, zwangere lerares en drie moeders met kleine kinderen stuurde hij naar buiten. Eén meisje wist te ontsnappen en de andere tien werden met de enkels aan het schoolbord vastgebonden. Hij schoot ze daarna om de beurt in het hoofd. Hierbij zijn vijf meisjes omgekomen en de overige vijf leerlingen raakten (zwaar)gewond. De schutter beroofde zich na zijn daad van het leven.

De schutter
Er werden later verschillende afscheidsbrieven gevonden, maar de teksten waren nogal onduidelijk. De man had drie kinderen en raakte getraumatiseerd nadat er een pasgeboren dochtertje in 1997 overleed. Hij kwam regelmatig melk halen bij de Amish-boederijen, dus de gemeenschap kende hem goed.

Groot drama
Je kunt je voorstellen dat dit een hele heftige gebeurtenis is geweest voor de Amish gemeenschap. Verschrikkelijk wanneer je dochter bij zo’n gebeurtenis om het leven komt. Ik kan me goed indenken dat het voor de moeders ontzettend moeilijk moet zijn geweest. Diep in het hart wil je maar één ding, maar de gemeenschap verwacht van jou vergeving voor de dader.

Amish Grace
Over deze schietpartij is een film gemaakt waarin je goed de worsteling tussen het geloof en gevoel ziet. Je hoort het verhaal vanuit verschillende invalshoeken en hierdoor krijg je een heel compleet beeld. De film gaat over Katie (9) en Mary (14). Ze behoren tot de streng gelovige en uiterst traditionele Amishgemeenschap van het plaatsje Nickel Mines in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Als de zusjes die ochtend naar school gaan, lijkt het een doodgewone dag te worden. Maar het draait uit op een bloedig drama als het schoolgebouwtje wordt bestormd door ene Charlie Roberts. Deze brave huisvader – zelf geen Amish – begint in het wilde weg te schieten. Vijf van de leerlingen, onder wie Mary Beth, vinden de dood. De schutter pleegt na zijn wanhoopsdaad zelfmoord. In het hele land is de verontwaardiging groot en de media storten zich massaal op de zaak. Maar de Amish zelf blijven er opvallend rustig onder. Zij vergeven de dader en troosten diens weduwe. Alleen Ida Graber, de moeder van Mary Beth, weigert zich erbij neer te leggen. En dat heeft gevolgen…

Hieronder kun je de film bekijkenWat vind je van de film? Zou jij er op deze manier mee om kunnen gaan?3 thoughts on “Een film over vergeven: ‘Amish Grace’”

  • Een hele indrukwekkende film, ik heb ‘m al meerdere malen bekeken. Ik weet niet of ik dat zou kunnen, vergeven.
    Leuke site heb je, heb lekker een poos rond zitten neuzen :-)
    Groetjes, Marike
    ps. ben een oud-klasgenoot van je man, van de basisschool ;-)

  • Ik vond de film mooi, maar zag wel enkele fouten over het Amish-leven, wat ik storend vond. Ook vond ik het niet altijd even goed geacteerd. Wel vind ik de strekking van het verhaal heel erg mooi. De worsteling van Ida en het verdriet in de ogen van haar man wanneer hij de weduwe vertelt dat ze hem vergeven, ondanks dat zijn dochter is omgekomen. Ik ben door de film wel meer gaan nadenken over vergeving. Wij – of in ieder geval, ik – zijn heel snel geneigd om een poos boos te blijven op een persoon, wanneer hij of zij jou iets heeft aangedaan dat jij niet erg prettig vindt. Toch is er uiteindelijk maar Eén die werkelijk kan oordelen. Dat heeft gemaakt dat ik vanaf dat moment ook steeds vaker probeer om meteen te vergeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *