Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Help! Wat moet ik met al die gezonde veranderingen?

Help! Wat moet ik met al die gezonde veranderingen?

De afgelopen jaren is er bij veel mensen een verandering in hun eetpatroon zichtbaar. Kijk ik naar mezelf dan ben ik heel anders gaan eten dan zo’n vijf jaar geleden. Ik kookte wat ik makkelijk vond en vooral waar ik op dat moment zin in had. Ik dronk liters frisdrank en mijn kast puilde uit met zakken chips, koek en snoep. Ik ontbeet met een bak yoghurt en at tussen de middag een paar boterhammen. Tussendoor nam ik van die voorverpakte schoolkoeken en ’s avonds at ik groente met aardappels of een Knor wereldgerecht. Helemaal prima voor veel mensen.

 Na gesprekken met anderen ben ik mijn eetpatroon radicaal gaan omdraaien. Ik dronk alleen nog maar water en thee, at gevarieerder en kookte zonder pakjes en zakjes. Ik dacht dat ik het ontzettend goed deed (alsof het een prestatie is), maar keek ik via blogs op internet naar anderen, dan voelde ik mij juist wel weer falen. Zij deden het in mijn ogen toch beter, want ze aten ook tussendoor veel groente, sportten drie keer in de week en namen meer tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Ik raakte verstrikt in al die food- en healthy blogs en zag door de bomen het bos niet meer. Je kunt zo veel tijd steken in het ‘clean’ eten. Mag je wel of niet zuivel, suiker? En hoe zit het met e-nummers, koolhydraten, vlees en pakjes en zakjes?

Al die gezonde veranderingen in mijn eetpatroon zorgde er uiteindelijk wel voor dat mijn darmen rustiger werden, maar toch speelde een tijd later mijn darmproblemen (PBS) weer op en kwam ik via de huisarts bij de maag, darm en leverarts terecht. Zouden die ‘gezonde’ hypes dan toch allemaal onzin zijn? Vanaf babyleeftijd bestaat mijn leven uit de fasen van wel of geen darmproblemen. Soms heb ik maandenlang klachten en dan kan het opeens weer een tijd rustig zijn.

Vooral als puber kon ik hier dagen van ziek zijn en volgens mij hebben regelmatig mensen gedacht dat ik zes maanden zwanger was. :-) Dacht ik eindelijk van al mijn problemen verlost te zijn, begon het toch weer. Mijn MDL-arts bevestigde dat voeding inderdaad een grote trigger kan zijn bij darmproblemen en dat ik alleen kon bepalen wat wel of niet goed voor mij was. Hij wilde mij doorsturen naar de diëtiste, maar ik mocht het ook eerst zelf uitproberen.

Er zijn ontzettend veel onderzoeken en meningen rondom voeding en darmproblemen en veel spreken elkaar tegen. Wat voor de ene werkt, kan voor de andere juist helemaal geen goede oplossing zijn. Ik heb uiteindelijk jaren geëxperimenteerd en ik ken mijn lichaam intussen goed genoeg om te weten wat ik wel en niet kan eten. Geen persoon kan dit beter voor mij bepalen dan ikzelf.

Ik ben erachter gekomen dat ik niet goed tegen tarwe kan en dat E621, ui en bepaalde boonsoorten echte triggers voor mijn darmproblemen zijn. Dit betekent dat ik andere dingen gewoon eet, omdat ik hier prima tegen kan. Zou ik niet tegen zuivel kunnen dan zou ik dit laten staan, maar dat is nu helemaal niet nodig.

Wat wil ik met dit verhaal dus zeggen? Ik denk dat al die ‘gezonde’ veranderingen zeker een gevoel van bewustwording teweeg brengt, maar dat je niet alle hypes hoeft te volgen. Ik denk dat je vooral moet doen waar jij je lekker bij voelt en je vooral niet moet leiden door wat anderen zeggen. Laat alleen producten staan omdat je het zelf wilt en niet omdat iemand anders zegt dat het slecht is.

Had ik geen darmklachten gehad dan at ik tussen de middag waarschijnlijk nog steeds een paar boterhammen. Door zelf gezonde keuzes te maken kun je veel beter genieten van het eten en hier gaat het uiteindelijk toch ook om. Kijk welke gezonde verandering bij jou past en wees vooral niet bang om juist niet met de massa mee te doen.

Hoe ga jij om met al die ‘gezonde’ veranderingen?

Help! Wat moet ik met al die gezonde veranderingen?5 thoughts on “Help! Wat moet ik met al die gezonde veranderingen?”

  • Ik kan mij helemaal in jouw verhaal vinden. Momenteel loop ik bij een gezondheidsconsulent in verband met mijn overmatige vermoeidheid (waar ik ook al van kinds af aan last van heb). Ik had waarschijnlijk wel teveel suikerpieken in mijn voedingspatroon zitten, dus die zijn er al uit gehaald. Toch merk ik nog weinig verschil. Ook moest ik meer vlees gaan eten, maar ook daarin merk ik weinig verschil. We zitten nog altijd in de beginfase – aankomende vrijdag heb ik mijn vierde consult – maar ik vraag mij af of al mijn klachten enkel door een ander voedingspatroon op te lossen zijn.
    Ik ben er inmiddels ook achter dat, zoals jij ook al zegt, het ene we voor de ene persoon werkt en niet voor de ander. Vandaar dat ik ook geen voorstander ben van Sonja Bakker-diëten. Ieder lichaam heeft andere voedingsstoffen nodig. En ik denk inderdaad ook dat het belangrijk is dat je gewoon datgene doet waar jij je prettig bij voelt. En als dat af en toe een koekje tussendoor is, moet dat toch prima zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *