Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge: de Deense kunst van het leven

Hygge denk je misschien wel? Wat is dat nu weer? Het is niet zo gemakkelijk om uit te leggen. Hygge komt van het Noorse woord voor welzijn. Wij zouden het misschien omschrijven als knus, huiselijkheid en gezelligheid. Hygge draait om een bepaalde sfeer en ervaring in plaats van spullen. Het genieten van kalmerende dingen, knus kameraadschap en warme chocolademelk bij kaarslicht.

Verlang je naar rust?

Verlang je naar eenvoud?

Wil je genieten van de kleine dingen?

Heb je soms het gevoel dat het leven voorbij vliegt?

Wil je tevreden zijn?

Dan is hygge wellicht iets voor jou.

Hygge
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld en dit wordt grotendeels toegedicht aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Twee jaar geleden heb ik samen met mijn man door Denemarken gereisd en hebben we een paar dagen in Kopenhagen rondgebracht. Het is inderdaad een heerlijke plek om tot rust te komen.

Volgens het boek Hygge van Meik Wiking focussen Denen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie en samen genieten van de goede dingen in het leven zowel buitenshuis als thuis.

Nederlandse gezelligheid
Er zijn best wat overeenkomsten tussen gezelligheid en hygge, maar toch is het niet precies hetzelfde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezelligheid een socialer aspect heeft dan hygge. Zo’n 57 procent van de Nederlanders zegt dat buitenshuis meer gezelligheid wordt ervaren, terwijl maar 27 procent van de Denen het hyggeligt vindt om uit te gaan. De Nederlanders vinden de zomer het gezelligste seizoen, terwijl Denen juist voor de herfst kiezen. Best interessant toch!

Hygge: de Deense kunst van het leven

Het hygge-manifest
In het boek Hygge worden verschillende aspecten besproken. Denk aan sfeer, aanwezigheid, genieten, gelijkheid, dankbaarheid, harmonie, comfort, wapenstilstand, kameraadschappelijkheid, schuilplaats.

De komende weken wil ik dit boek lezen en stukken tekst en wat het voor mij betekent delen. Waarom? Ik merk dat ik met honderdduizend dingen tegelijkertijd bezig ben en ik het lastig vind om echt eens goed te ontspannen. Terwijl ik juist wel mijn oplaadmomenten nodig heb. Ik denk ook dat ik soms wat te gehaast leef en nog meer zou moeten genieten van de mooie momenten in het leven.

Juist als christen vind ik bovenstaande aspecten belangrijk. Tijd nemen voor God en voor de mensen om mij heen. De liefde van Jezus delen met anderen. Tevreden en dankbaar zijn met Zijn geschenken en ze vooral ook zien.

Voldoening zien in mijn werk en spullen en niet altijd maar meer willen. Genieten van het eten en drinken. Plezier hebben in het leven. De mooie momenten koesteren. Niet meer haasten en tijd nemen voor mezelf.

Wie doet er mee?6 thoughts on “Hygge: de Deense kunst van het leven”

 • Ach ja, Hygge. Ik heb er al veel over gehoord en langs zien komen op Instagram. Vooral in Noord-Amerika schijnt het nog altijd helemaal hot te zijn, terwijl de hype hier al een beetje is afgezwakt. Ik heb ook overwogen het boek aan te schaffen, maar wilde dit niet doen toen iedereen dit deed. Maar als ik bovenstaande lees, denk ik dat het zeker bij mij past. Zeker al omdat ik meer overeenkomsten tussen de Denen en mij zie, dan tussen mijn landgenoten en mij ;o) Dus wie weet schaf ik het boek toch nog eens aan. Of zoek ik het eerst op in de bibliotheek :o)

  En je hebt gelijk, Denemarken is een heerlijk land. Ik heb er (in mijn jeugd) heel wat vakanties doorgebracht. Wat mij er nog aan doet denken: plaats je ook nog een bericht over jullie vakantie in de VS?

  Ongelooflijk leuk dat je weer vaker berichtjes plaatst!

  • Klopt het is best al wel een hype geweest. Ik heb het boek ook bij de bieb geleend; kopen kan altijd nog. ;-)
   En ja ik wil zeker nog over onze reis in de VS bloggen. Van de week toevallig het fotoalbum gemaakt.

   Goed om te horen! Ik vind het eigenlijk ook wel weer erg leuk! En heb er ook wat meer tijd voor. Leuk dat je reacties achterlaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *