Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Langzaam op weg naar een plastic vrije keuken

Langzaam op weg naar een plastic vrije keuken

Door een blog over leven zonder afval van Julia op de website Gezinsleven werd ik gestimuleerd om ook weer wat groener te gaan leven. Een tijd geleden was ik hier al vrij bewust mee bezig, maar op een gegeven moment ben ik hier niet verder in gegroeid. Tijd dus om dit weer op te pakken!

Ik gebruikte plastic drinkflesjes van Spa en boterhamzakjes voor mijn lunch. Daarnaast kon ik niet zonder magnetron en kookte ik in Teflon koekenpannen. Mijn keuken ziet er nu heel anders uit dan drie jaar geleden.

Pannen en bestek
Doordat we van gas naar inductie gingen hebben we nieuwe koekenpannen moeten kopen. Best een investering, maar nu hebben we koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag. Geen Teflon meer dus en geen kans meer op giftige stoffen in ons eten. Onze kookpannen en bestek is van RVS. Daarnaast maak ik geen gebruik meer van plastic kookgereedschap, ik gebruik alleen nog maar houten lepels.

Broodtrommel en drinkfles
Ik gebruik geen plastic zakjes meer voor de lunch, maar heb een grote BPA- vrije broodtrommel van Sistema gekocht. Deze is ook heel handig voor salades of wraps. Ook koop ik niet meer wekelijks een nieuw plastic flesje, maar ben ik trotse eigenaar van een Dopper.

Magnetron
We gebruikten regelmatig de magnetron als we iets wilden opwarmen, maar toen ik meer las over de gevaren besloten we om deze niet meer in onze nieuwe keuken te plaatsen. Ik mis het apparaat eigenlijk nooit en ben nu gewend om alles in de koekenpan of oven op te warmen.

Voor de toekomst
Ik heb dus al best veel positieve veranderingen doorgevoerd, maar zit alleen nog met het probleem van plastic bakjes. Ik gebruik mijn vriezer vaak voor baksels of maaltijden, maar meestal doe ik dit in diepvrieszakjes of plastic bakjes. Ik ben hier nog zoekende in en hoor graag tips en ervaringen. Ik zie het niet zitten om hier allerlei glazen bakjes voor te gebruiken, dus misschien toch maar BPA-vrije plastic bakjes van Sistema? Wordt vervolgd dus…

Wat vind jij van groen leven? Ben je bewust bezig om je keuken plastic-vrij te krijgen?

Langzaam op weg naar een plastic vrije keuken7 thoughts on “Langzaam op weg naar een plastic vrije keuken”

  • Wat leuk dat ik je heb mogen inspireren! Je bent echt al veel verder hierin dan ik hoor! Goed bezig! Leuk om te lezen. Ik gebruik voor in de vriezer gewoon plastic bakjes. Je kunt er op letten dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen.

  • Ik probeer er ook op te letten om weinig gebruik te maken van plastic. Voor in de diepvries heb ik bovengenoemde bak van Ikea. Een handig ding, want je kunt het vervolgens ook weer gebruiken in de oven (zonder plastic deksel uiteraard ;-) Hij is alleen wel erg groot, dus verder gebruik ik gewoon kleinere plastic bakjes. Mijn kwark koop ik altijd in plastic bakjes bij de AH. Deze bakjes bewaar ik vaak om weer dingen in in te vriezen.

  • Hé, wat leuk, een hele tijd terug dat ik op je blog was en hij is helemaal vernieuwd. Wat ben je goed bezig in de keuken! Hier ook een dopper, een roze ;-) Ik heb hem nu bijna vier jaar en hij blijft prima. Ook heb ik al een jaar of zes de standaard broodtrommel van Rosti Mepal die iedereen heeft. Ik vond hem destijds ongebruikt bij de kringloop voor 50 cent. Ideale prijs voor mij als student toen en hij blijft heel mooi! :-)
    Nieuwe pannen moet ik ook nog. Maar dan niet met een witte binnenkant. Te frustrerend met schoonmaken ;-)
    Voor in de diepvries gebruik ik kleine doorzichtige bakjes van Curver met vrolijk gekleurde deksels. Bakjes zijn geloof ik bedoeld voor kinderen en zijn BPA-vrij. Ik kocht ze bij de AH in Veenendaal (de Corridor) in verschillende formaten. Ik plak een stukje schilderstape op het deksel en schrijf erop wat erin zit. Deze tape blijft er goed op zitten en gaat er ook handig weer af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *