Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Leren koken zonder pakjes en zakjes

Leren koken zonder pakjes en zakjes

De afgelopen jaren is koken een grote hobby van mij geworden. Ik heb het altijd al leuk gevonden, maar ben er vooral handiger in geworden. Ik ben thuis opgevoed met aardappels, groente en vlees en de Knor wereldgerechten. In de loop der jaren ben ik meer gaan experimenteren met ‘cooking from scratch’, dit betekent koken zonder pakjes en zakjes. Hoe je dit doet deel ik graag in deze blog.

Goed kookboek
Wanneer je ‘echt’ gaat leren koken zonder pakjes en zakjes kun je wel wat hulp gebruiken. Het is dan ook fijn om een aantal goede kookboeken in huis te hebben. Tegenwoordig heb je er ontzettend veel, maar vaak worden er best wel wat ingewikkelde ingrediënten gebruikt.

Ik heb zelf veel aan de kookboeken van Dinneke van den Dikkenberg en Williene Klinck gehad. Zij bieden in hun kookboeken niet alleen recepten voor het avondeten aan, maar geven ook recepten voor lunches en tussendoortjes. De boekjes van Dineke zijn afgerond €10,00, dus ook erg leuk om (bijvoorbeeld op een bruiloft) cadeau te doen.

Neem je tijd
Probeer het leuk te maken en ga vooral niet teveel stressen. Het is echt niet nodig om gelijk al zelf je wraps of pannenkoekenmix te maken. Gun jezelf de tijd om het koken te leren en om je kookgebruiken te veranderen. Begin met een paar keer in de week het avondeten ‘from scratch’ te maken, zo houd je het voor jezelf leuk. Ook kun je bijvoorbeeld in het weekend een tussendoortje zonder pakje bakken.

Op een gegeven moment word je er vanzelf handiger in en kost het je minder tijd. Het heeft bij mij heel wat jaren geduurd voordat ik het helemaal gewend was om zonder pakjes en zakjes te koken.

Verzamel basisrecepten
Het is niet fijn om elke keer weer opnieuw naar recepten te zoeken. Ik heb dan ook een persoonlijk receptenboek in mijn keuken staan met mijn favoriete recepten. Allerlei maaltijden voor het avondeten, maar ook voor tussendoortjes. Denk aan standaard recepten voor wereldgerechten (uiteraard zonder pakjes) en pastagerechten, maar ook voor appeltaart, brownies, cake en boterkoek. Ik blader hier regelmatig doorheen als ik bedenk wat ik die week wil eten.

Investeer in keukenmateriaal
Uiteraard kun je niet zonder een goed snijmes en snijplank, maar verder heb je niet heel veel nodig om te koken. Waar ik wel heel blij mee ben is mijn keukenmachine inclusief blender. Deze gebruik ik bijna elke dag voor het maken van smoothies, soepen, sausjes (guacamole), bananenijs en nog veel meer.

Ook is het gewoon heel handig om een grote soeppan, een kleine steelpan, een koekenpan, een braadpan en twee tot drie ‘standaard’ kookpannen te hebben. Verder zou ik absoluut niet zonder oven kunnen, deze staat vaak wel twee keer op een dag aan.

In hoeverre kook jij zonder pakjes? Waar zou je graag een basisrecept van willen?

Leren koken zonder pakjes en zakjes

 32 thoughts on “Leren koken zonder pakjes en zakjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *