Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Meer tijd nemen voor jezelf

Meer tijd nemen voor jezelf

Op dit moment heb ik best veel bezigheden waar ik mij op moet richten. Ik heb verschillende banen, doe een studie en natuurlijk het huishouden. Hier heb ik zelf voor gekozen en ik haal er ook veel energie uit. Natuurlijk is niet alles even leuk, maar over het algemeen geniet ik van de dingen die ik doe. Hoe leuk ik de dingen ook vind om te doen, het is belangrijk om af en toe tijd te nemen voor mezelf.

Tijd nemen voor jezelf
Ik ben een echte streber en ga voor perfectie. Stilzitten vind ik ontzettend moeilijk en het kost mij echt moeite om te ontspannen. Het gevolg hiervan is dat ik niet meer kon genieten van de leuke dingen. Gelukkig is er nu een hoop veranderd en vind ik het makkelijker om voor mezelf te kiezen. Iemand vergeleek het eens met de instructies die worden gegeven in het vliegtuig. Eerst zet je zelf je zuurstofmasker op en daarna mag je anderen helpen. Door voor jezelf te zorgen krijg je energie en voel je je gelukkiger. Hierdoor kan je er ook beter zijn voor de mensen in je omgeving.

Wanneer ik zelf niet lekker in mijn vel zit kan ik niet goed lesgeven, het huishouden bijhouden of mijn man een warm welkom heten als hij uit zijn werk komt. Ik denk dat veel vrouwen zich schuldig voelen over het feit dat ze iets voor zichzelf doen. Maar ik denk niet dat de vraag is of je tijd voor jezelf mag nemen maar of en hoe je dit doet.

God zelf weet hoe belangrijk het is om rust te nemen, we hebben niet voor niets de zondag als rustdag gekregen. En ook Jezus trok zich terug wanneer hij hier de behoefte aan had. Ik denk dat God het belangrijk vindt dat we goed voor ons lichaam en geest zorgen door rust te nemen en te ontspannen.

Maar hoe neem je tijd voor jezelf?

Nee zeggen
De afgelopen maanden heb ik beter geleerd om nee te zeggen. Ook nee tegen dingen die mij wel leuk leken. Ik kan beter prioriteiten stellen en neem bewuster bepaalde beslissingen. Ik vind het minder lastig om voor mezelf op te komen en om mijn grenzen aan te geven. Ik heb het nodig om af en toe gewoon niks te doen.

Tijd creëren
Met twee websites en een baan als juf heb ik altijd wel wat te doen. Toch heb ik voor mezelf een limiet ingesteld. Na acht uur kies ik alleen nog activiteiten waarbij ik mij kan ontspannen, denk aan een boek lezen of een film kijken. Wanneer ik ’s ochtends druk ben geweest, dan gun ik mezelf ook best ’s middags een uur om verder in een boek te lezen. Ik merk dat ik daarna juist weer productiever word.

Plannen
Ik ben altijd al van de lijstjes geweest en maak dan ook graag voor elke dag een to do list. Wanneer ik deze taken gedaan heb kan ik de rest van de tijd zelf besteden. Soms schrijf ik nog een blog, besteed ik de tijd aan het huishouden, bak ik een cake of plof ik op de bank neer met een boek. Doordat ik alle ‘moet-taken’ af heb hoef ik mij niet schuldig te voelen.

Geniet
Ik probeer meer te genieten van de dingen om mij heen. Van een vriendin die thee komt drinken, een leuke playlist, van een nieuw boek of een fijne wandeling door de natuur. Dit zijn voor mij echte oplaadmomentjes en ervaar ik veel meer als waardevol dan vroeger.

Herkenbaar?
Tijd nemen voor jezelf is dus wat mij betreft een belangrijke voorwaarde om ook voor de mensen om je heen te kunnen zorgen. Ik ben benieuwd. Hoe zit het bij jou? Ben jij goed in het tijd nemen voor jezelf? Heb je nog aanvullingen dan hoor ik het graag!34 thoughts on “Meer tijd nemen voor jezelf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *