Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Mijn favoriete herfstgerechten

Mijn favoriete herfstgerechten

In de zomer vind ik het minder leuk om uitgebreid te koken en te bakken. Het is dan te warm en ik doe dan liever andere dingen. Nu de blaadjes weer verkleuren en het kouder wordt ben ik weer vaker in de keuken te vinden. Heerlijk vind ik het om stoofpotjes te maken of om lekkere dingen te bakken. De truien worden weer wat dikker, dus je hoeft ook minder op je lijn te letten. ;-) Ik was van plan om in de herfstvakantie allerlei lekkers te bakken om dit voor de weken erna in te vriezen, maar ik ben niet thuis. Op het moment van schrijven ben ik in Singapore, omdat mijn man hier voor zijn werk naar toe moest.

Het weer is echt totaal anders dan in Nederland. De temperaturen zijn zo rond de 32 graden, wel is de luchtvochtigheid heeeeel hoog, dus het voelt aan alsof je in een sauna bent. Voor mij dus even niet bakken, ik ga genieten van sushi en andere heerlijkheden. Toch wil ik graag mijn lekkerste herfstgerechten met jullie delen. Ik kan niet wachten om straks ook weer deze gerechten te maken.

Stoofschotel met pompoen
Ik ben gek op pompoen en in de herfst eten we het dan ook regelmatig. Vooral verwerkt in stoofschotels vind ik het heerlijk. Op de website van Brenda kookt! staat een heerlijke vega stoofschotel met pompoen, die je echt eens een keer moet proberen. Vind je het teveel werk om pompoen te snijden? Je kunt bij de Jumbo ook zakjes van 400 gram pompoen in de koeling kopen. In verhouding wel wat duurder, maar het scheelt wel wat snijwerk. Wist je dat je pompoen ook heel goed kunt invriezen?

Curry met kweepeer en rijst
Kweepeer? Denk je misschien. Wat is dat? Ik had er een jaar geleden ook nog nooit van gehoord, tot ik het herfstreceptenboek van Voedzo bestelde. (Hier staan overigens een hoop lekkere recepten in.) Kweepeer is een gele vrucht,  heel zoet en iets steviger dan een gewone peer. Je kunt kweepeer toevoegen in gerechten waar je anders appel in zou doen. In het receptenboek staat een heerlijk gerecht met kweepeer, maar op de site van Voedzo vond ik nog een ander recept. De curry met kweepeer en rijst klinkt erg lekker en wil ik zeker een keer maken. Kweepeer kan je niet bij de supermarkt kopen. Als ik er om vraag dan neemt mijn groenteboer (op de markt) het de volgende keer voor mij mee, maar je kunt ze ook (en dat is een stuk goedkoper) in een Turkse supermarkt kopen. Wanneer je eraan kunt komen, moet je het zeker eens proberen!

Champignonsoep
In de herfst maak ik regelmatig een soepje. Het is zo gedaan en wij kunnen er een paar dagen van eten. Meestal gebruik ik de restjes als lunch. ‘Vroeger’ maakte ik champignonsoep met behulp van een pakje, maar sinds ik het recept van Smakelijck heb ontdekt kan daar geen fabriekssoepje tegenop. Zelfs champignonsoep in een restaurant haalt het vaak niet bij deze. Een ander voordeel van dit recept is dat je het ook kunt gebruiken om ragout of champignonsaus van te maken. Ideaal toch!

Spelt salade met pompoen en venkel
In de zomer is het ontzettend makkelijk om ‘meeneem lunches’ te maken. Je doet wat sla in een bakje met wat tomaatjes en komkommer en klaar is kees. In de herfst heeft je lijf meer behoefte aan warmere ingrediënten en daar valt sla niet onder. Soms lunch ik met soep, dit kan je heel handig in een thermofles bewaren, maar een echte herfstsalade is ook fijn. In het kookboek Veg! staan echt heerlijke recepten. (Binnenkort zal ik er eens een review over schrijven.) De spelt salade blijft bij mij een grote favoriet. Ellen van ‘In my red kitchen’ heeft een lekkere variant op de spelt salade gemaakt, die ook gebasseerd is op het recept uit het kookboek Veg!.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met bovenstaande gerechten. Binnenkort deel ik ook mijn favoriete herfstbaksels.

Wat is jouw favoriete herfstgerecht?

 



494 thoughts on “Mijn favoriete herfstgerechten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *