Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Net als de Amish geld besparen doe je zo

Net als de Amish geld besparen doe je zo

Ben je bekend met de Amish? De Amish vormen een eigen gemeenschap en willen zo min mogelijk afhankelijk van de buitenwereld zijn. Ze leven op een eenvoudige manier en daar kunnen wij veel van leren. Als ik voor mezelf spreek geven wij veel geld uit aan luxeproducten en dat is echt niet altijd nodig. De Amish hebben zich een bepaalde levensstijl aangewend wat ervoor zorgt dat ze veel geld besparen.

1. Het interieur
Ik vind het best belangrijk dat mijn huis er mooi en gezellig uitziet. Wij wonen in een nieuw huis en hebben een hoop geld uitgegeven aan het interieur. Eigenlijk is het nog steeds niet klaar. Straks in het winterseizoen wil ik bijvoorbeeld nieuwe kussens, zodat de sfeer warmer wordt. Is dit eigenlijk allemaal wel nodig? De Amish houden hun interieur heel sober en zetten alleen noodzakelijke dingen in hun huis. Ze associeren dit met ‘ijdelheid’ en ‘hoogmoed’. Persoonlijk vind ik het vrij ver gaan om daarom de muren maar wit te laten, maar ik snap ergens wel dat het interieur voor mensen een afgod kan worden. Ook zou het voor het milieu veel beter zijn om meer tweedehands meubels te kopen en minder prullaria.

2. Koken en bakken
De Amish zullen niet zo snel kant en klaar voedsel kopen. Ze maken bijna alles zelf en hierdoor kunnen ze een hoop geld besparen. Ik doe dit ook en ik merk inderdaad dat ik hierdoor veel geld uitspaar, daarnaast is het ook veel lekkerder en gezonder. De meeste Amish verbouwen zelf hun groentes en ook dit levert ‘gratis’ maaltijden op. Jammer genoeg heb ik geen groene vingers, zelfs kruidenplantjes kosten mij al veel energie om levend te houden.

3. Cadeaus
De gezinnen en families binnen de Amish zijn ontzettend groot. Je kunt je voorstellen dat het dan erg duur wordt om voor elk lid een groot cadeau te kopen. Vaak worden er dan ook nuttige cadeaus gegeven. Met de verloving geeft de jongen bijvoorbeeld een zelfgemaakte klok aan het meisje. Met kerst zou een gebreide sjaal of sokken een goed cadeau zijn. Mannen maken vaak speelgoed of meubels van hout. Ook een stuk duurzamer dan al dat plastic speelgoed. Ik vind het heel leuk om te zien dat tegenwoordig zelfgemaakte cadeaus in zijn. Je geeft hiermee niet alleen een cadeau, maar ook een stukje van je tijd. Je laat zien dat je er energie in hebt gestoken. Dit vind ik heel waardevol!

4. Vaardigheden
Jongens en meisjes leren van jongs af aan allerlei vaardigheden om in de toekomst een eigen huishouden te kunnen runnen. Meisjes leren koken, bakken, kruidenmengsels maken tegen ziektes, tuinieren en naaien. Jongens leren met hun handen te werken. Wanneer iets bij de Amish kapot gaat zullen ze dit zelf repareren. De meeste ‘moderne’ mensen hebben deze vaardigheden en kennis niet meer. Wij moeten alles in winkels kopen of huren vakkrachten in, die dingen voor ons doen. Dit kost veel geld.

5. Tevredenheid
De Amish leven ontzettend minimalistisch en maken geen gebruik van moderne technologie. Toch zijn de meesten gelukkig en tevreden met hun leven. Wat ik zo mooi vind aan deze gemeenschap is dat ze er altijd voor elkaar zullen zijn. Er is een sociaal netwerk, mensen gaan bij elkaar op bezoek en helpen elkaar. Wij zijn veel meer op onszelf gericht en hebben minder oog voor ‘echte’ ontspanning. Ik denk dat wij heel hard werken, maar meestal hebben we hier wel een doel bij, een nog groter huis, meer status, een mooiere telefoon of een luxe vakantie. Wij willen altijd maar meer en meer. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen hoor, maar ik denk dat een groot deel zich hierin zal herkennen.

Het leven gaat niet om het verzamelen van dingen, maar om het maken van herinneringen! Hoe wil jij geld besparen?2 thoughts on “Net als de Amish geld besparen doe je zo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *