Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Ons beeld van de Amish, fictie of non-fictie?

Ons beeld van de Amish, fictie of non-fictie?

Wanneer je in een Evangelische boekhandel komt valt het op dat er ontzettend veel boeken over de Amish te koop zijn. Populaire schrijvers als Beverly Lewis, Wanda E. Brunstetter en Cindy Woodsmall zijn erg geliefd. Wat eigenlijk best grappig is, is dat bijna geen enkele lezer echt een ‘Amish vrouw’ kent of zelfs ooit maar gezien heeft.

Ons beeld van de Amish
De Amish komen vooral voor in de Amerikaanse staten: Pennsylvania, Ohio en Indiana. Niet erg naast de deur dus. Daarnaast zullen ze ook niet snel met buitenstaanders over hun geloof of leefwijze praten. De informatie over de Amish en het gevoel dat we hierbij krijgen komt dus van bovenstaande romanschrijvers. Door hun verhalen krijgen wij een bepaald beeld, ongeacht of dit juist is of niet. Gelukkig hebben Beverly, Wanda en Cindy wel enige kennis over de Amish en baseren ze hun verhalen niet op vage informatie. Ze hebben familie bij de Amish of zijn er zelfs bij opgegroeid.

Verschillende gemeenschappen
Wanneer je boeken over Amish leest kun je soms wat verward raken, dit komt doordat er verschillende stromingen zijn. Wat bij de ene gemeenschap niet mag is bij de ander wel toegestaan. Er zijn bijvoorbeeld groepen die wel elektriciteit en auto’s gebruiken. Anderen groepen doen vooral veel dingen met de hand (zoals vroeger) en rijden met paard en wagen. Er zijn zo’n vijf verschillende stromingen: de Old Order Amish, New Order Amish, de Beachy Amish, Andy Weaver Amish, en Swartzentruber Amish. De Old Order vormt de grootste geloofsgemeenschap en de Swartzentruber Amish zijn het ‘strengst’.

Het geloof
Vrijwel alle Amish spreken Engels, maar daarnaast spreken ze het Pennsilfaanish-Deitsch, een soort oud-Duits dialect. Het geloof is ontzettend belangrijk en is echt geworteld in hun dagelijkse leven. In de gemeenschap kun je niet leren voor predikant (bisschop) of diaken, maar hiervoor word je door het lot voor je leven lang benoemd. In elke stroming wordt er naast de Bijbel de Ordnung gehanteerd. Dit is een soort leidraad voor de Amish met de verschillende tradities en gebruiken. Dit kan per gemeenschap verschillen. Hierin wordt aangegeven hoe ze gekleed moeten, aan welke regels ze zich moeten houden en wat voor apparatuur er gebruikt mag worden. Dit heeft een grote invloed op het dagelijkse leven.

Ons beeld van de Amish, fictie of non-fictie?

Kleding
Wanneer je de Amish ziet dan lijkt het of je terug bent in de tijd. Ze dragen geen moderne kleding, maar hebben een eigen kledingstijl. De vrouwen dragen lange rokken en traditionele witte kapjes waaronder hun haren in een knot zit. Het haar mogen ze niet knippen en het dragen van sieraden en make-up is verboden. De mannen mogen geen snor of baard laten staan, behalve als ze getrouwd zijn. Door de lange baard zie je dan een man getrouwd is. Een snor is overigens verboden. Mannen hebben allemaal dezelfde broek, overhemd en broek. Ze dragen bretels, omdat een riem verboden is. Aan de kleding kun je zien bij welk gemeenschap de Amish horen en aangezien voor elk lid de kleding hetzelfde is kun je niet ‘pronken’ met je kleding of ijdel zijn.

Onderwijs
Kinderen gaan naar de plaatselijke dorpsschool waarbij ze les krijgen van een ouder ongetrouwd amishmeisje. Alle groepen zitten bij elkaar in hetzelfde klaslokaal, net als vroeger. Denk maar aan de serie van ‘Kleine huis op de prairie’. Het onderwijs bestaat voornamelijk uit het leren van de basiskennis, denk aan lezen, rekenen en schrijven. Na de basisschool gaan ze of bij hun vader op het land in de leer of bij hun moeder in het huishouden. Vanaf 1972 is de leerplicht voor amiskinderen niet meer van toepassing.

De Rumspringa
Jongeren vanaf 16 jaar mogen de wereld gaan ontdekken. Er worden dan een hoop dingen gedoogd, die normaal echt niet zouden kunnen. Ze kunnen omgaan met buitenstaanders, gebruik maken van elektriciteit enzovoort. Hierdoor kunnen ze kiezen wat ze met hun verdere leven willen. Gedoopt worden en blijven in de gemeenschap of kiezen voor een leven in de buitenwereld. Wanneer jongeren eenmaal gedoopt zijn moeten ze zich aan de regels van de gemeenschap houden en anders heeft dit vervelende consequenties. Ongeveer 90% van de jongeren keert trouwens terug naar de gemeenschap en laat zich dopen.

Het leven van de Amish aantrekkelijk?
Er is nog veel meer te vertellen over de Amish en hun levensstijl, maar ik denk dat dit wel de basis is. Meer informatie kun je op internet wel vinden. Wat voorop staat is dat de Amish ontzettend hecht zijn en ze zorg dragen voor elkaar. Wanneer iemand ziek is komt de hele gemeenschap langs om eten te brengen. De ouders gaan niet in een bejaardentehuis, maar worden opgenomen in het gezin van hun kind (dahdi huis). Er wordt tijd vrijgemaakt voor creatieve bezigheden, zoals quilten en tuinieren. De heerlijkste maaltijden worden op tafel gezet en natuurlijk alles vers uit eigen tuin. De Amish moeten hard werken, maar het gezin staat altijd voorop. Ik denk dat dit het leven van de Amish (en dus ook de boeken) voor veel mensen zo aantrekkelijk maakt!

Wat vind jij van het leven van de Amish?2 thoughts on “Ons beeld van de Amish, fictie of non-fictie?”

  • Ik blijf de Amish fascinerend vinden. Hun manier van leven en omgang met elkaar spreken mij erg aan. Zij laten zien dat het helemaal niet nodig is om alle moderne rompslomp te hebben en heeft mijn met de neus op de feiten gedrukt. Voor mijzelf ben ik nu aan het bekijken hoe ik mijn leven kan vereenvoudigen en ben op veel punten al een stuk ouderwetser dan menig leeftijdsgenoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *