Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Verdwaalde ster – Francine Rivers –

Verdwaalde ster – Francine Rivers –

Al een tijd had ik het boek ‘Verdwaalde ster‘ op mijn leeslijstje staan. Ik heb het boek niet gekocht, omdat ik erg wisselende reviews had gelezen. Vorige week zag ik het boek opeens in de bibliotheek staan en kon ik eindelijk zelf een oordeel vellen. Francine Rivers heeft prachtige boeken geschreven, dus ik had hoge verwachtingen. Het boek was heel anders dan ik mij had voorgesteld! In positieve zin gelukkig!

– Ezekiel Freeman herinnert zich nog als de dag van gisteren dat hij Abra vond, een klein meisje, te vondeling gelegd onder een brug in zijn woonplaats Haven. Hij heeft haar zien opgroeien tot een schoonheid, maar weet dat er onder die prachtige buitenkant een diep litteken schuilgaat dat haar kwetsbaar maakt. Zo kwetsbaar dat ze zich liet verleiden door de praatjes van een knappe jongen die haar meetrok in de glamourwereld van Hollywood. Nu is Abra Lena Schott de meest aanbeden artiest op het witte doek sinds Marilyn Monroe. Ze heeft snel geleerd wat er verwacht wordt van een ambitieuze jonge vrouw als zij, maar ook dat er voor roem een hoge prijs betaald moet worden. Ze heeft al haar schepen achter zich verbrand om te komen waar ze nu is, maar eigenlijk wil ze het liefst weer terug naar huis. –

Mijn mening
Verdwaalde ster is geen standaard roman waarin het alleen om het probleem van de  hoofdpersoon draait. Het verhaal begint met de vondst van een baby en maakt dan een tijdsprong van 5 jaar. Het verhaal gaat weer verder en maakt ten slotte weer een tijdsprong van ongeveer 10 jaar. In het laatste deel wordt nog een tijdsprong van zo’n 5 jaar gemaakt. Het klinkt nu heel onlogisch en onduidelijk, maar de tijdsprongen zijn nodig om het verhaal goed uit te diepen. Het is dan ook een erg dik boek van 544 bladzijden. De hoofdpersoon in het verhaal is Abra, maar er worden ook hoofdstukken vanuit andere personages beschreven. Natuurlijk zijn dit bijrollen, maar de karakters zijn erg goed uitgewerkt. Hierdoor is het als lezer ook niet erg om te moeten schakelen tussen de rollen.

Wat ik ontzettend mooi vind is dat Francine het verhaal op zo’n manier heeft geschreven dat je als lezer begrijpt waarom Abra bepaalde keuzes wel moest maken. Ze verandert namelijk op een gegeven moment in Lena en doet dan ontzettend domme dingen. Vanwege schaamte en trots durft ze niet meer naar huis, terwijl ze dit ontzettend graag wilt. Ik kon mij tijdens het lezen heel goed voorstellen dat dit inderdaad een ontzettend moeilijke en grote stap moet zijn. In plaats van afgunst kreeg ik op een gegeven moment juist respect voor Abra.

Misschien klinkt dat heel gek om dit over een fictief personage te zeggen. Maar ik denk dat dit ook een doel was van Francine tijdens het schrijven van dit boek. Ze heeft dit realistische verhaal namelijk gebaseerd op de gelijkenis van Jezus over de verloren zoon. Door het boek ‘Verdwaalde ster’ te lezen kan ik mij nu ook beter inleven in de jongste zoon. Eerder vond ik hem stiekem eigenlijk wel wat onnozel en verwend. Ik geloof dat als ik in de schoenen van de oudste broer stond ik net zo jaloers als hem zou zijn. Nu weet ik dat je als mens soms ‘gedwongen’ wordt tot bepaalde keuzes, je kunt er in meegesleurd worden en durft uit angst niet meer te weigeren.

Aanrader?
Het is een prachtig boek waar je in het begin even doorheen moet komen. Vanaf het moment dat Abra ouder is wordt het echt boeiend, maar de eerste hoofdstukken zijn nodig om de latere keuzes van Abra te begrijpen. Het is een boek dat je aan het denken zet en wat je de dagen erna ook nog niet los laat. Ik vond het niet echt een ‘ontspannend lekker lees boek’, zoals bijvoorbeeld de boeken van Karen Witemeyer. Het verhaal bevat namelijk een hoop heftige, verdrietige en soms ook schokerende wendingen. Het is echt een boek voor lezers die toe zijn aan een verhaal met wat meer diepgang, maar dat na een onstuimige weg uiteindelijk wel goed afloopt.

Over de schrijver
Francine Rivers begon haar carrière als schrijfster aan de Universiteit van Nevada, waar ze Engels en Journalistiek studeerde. Van 1976 tot 1985 was ze een succesvol auteur op de algemene markt en won ze diverse prijzen voor haar boeken. Hoewel ze christelijk werd opgevoed, kwam Francine pas later in haar leven echt tot geloof. Als getuigenis van haar geloof schreef ze vervolgens Bevrijdende liefde. Deze hervertelling van het Bijbelverhaal van Hosea en Gomer die zich afspeelt in de tijd van de goudkoorts in Californië, wordt nu beschouwd als een van de klassiekers binnen de christelijke fictie. Sindsdien verschenen er diverse christelijke romans van haar hand die over de hele wereld worden gelezen. Francine woont met haar man Rick in het noorden van Californië.

Verdwaalde ster
Schrijver: Francine Rivers
Uitgever: Voorhoeve
Prijs: €22,50

Bestel het boek bij Bol.com.156 thoughts on “Verdwaalde ster – Francine Rivers –”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *