Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Wijze lessen van koningin Ester

Wijze lessen van koningin Ester

Het verhaal van koningin Ester heb ik altijd al prachtig gevonden. Misschien omdat het wel wat weg heeft van de historische romans, die ik altijd lees. Daarnaast bevat het Bijbelverhaal romantiek en vooral veel spanning. Want welk meisje steelt uiteindelijk het hart van de koning en mag koningin worden? Wanneer ik het verhaal lees, dan vallen mij een aantal zaken op. Wijze lessen, die ik in het dagelijks leven weer kan gebruiken.

Het verhaal
In het eerste deel (Ester 1-2) wordt verteld hoe koningin Wasti de gunst van de koning verliest. Daardoor kan de Joodse Ester in haar plaats een hoge positie aan het Perzische hof krijgen. Zij is een nicht van Mordechai, die na de dood van haar ouders haar pleegvader is geworden. Het tweede deel (Ester 3-9) begint met de moordzuchtige plannen van Haman tegen Mordechai en de Joden. In dit gedeelte van het boek draagt Ester het verhaal. Ze heeft de moed om ongevraagd naar de koning toe te gaan, en de slimheid om Haman uit te nodigen en vervolgens haar boodschap uit te stellen. Zo wordt de tegenstelling scherper tussen Hamans macht en zijn roemloze einde. Dankzij het doortastend optreden van Ester en Mordechai komt Haman ten val en kunnen de Joden uiteindelijk afrekenen met hun tegenstanders. Dit gedeelte eindigt met de voorschriften voor het poerimfeest (Ester 9:20-32). Het derde deel (Ester 10) vermeldt de eervolle positie die de koning aan Mordechai verleent, en zijn inzet voor het geluk van het Joodse volk. (debijbel.nl)

God heeft een plan met je leven
In dit bijbelboek komt ontzettend mooi naar voren dat God voor iedereen een plan heeft. Ik kan me zo voorstellen dat Ester het verschrikkelijk vond om naar het paleis te moeten. Er was een grote kans dat ze niet gekozen zou worden en als je eenmaal in het paleis bent mag je nooit meer met een andere man trouwen. De kans op een man en een eventueel gezin was dus ontzettend klein. Mordechai wijst Ester er uiteindelijk op dat het zo had moeten zijn. Esther is koningin geworden om haar volk te kunnen redden. Misschien twijfel je wel of God ook een plan met jouw leven heeft. Dan raad ik je aan om Jeremia 29:11 te lezen.

Wees nederig
In het bijbelboek komt uitgebreid naar voren welke behandeling de meisjes ondergaan en dat ze spullen uit het vrouwenhuis mochten meenemen. Met spullen wordt waarschijnlijk juwelen bedoeld. In een film over Ester is te zien dat de meisjes zich helemaal volhangen met gouden sieraden. Ester deed dit niet, ze nam alleen mee wat de bewaker Hegai haar meegaf. Ik ben heel nieuwsgierig naar waarom ze dit deed. Elk meisje is toch door het dolle heen als ze mooie sieraden mag uitzoeken? Maar het deed mij ook denken aan een tekst uit 1 Petrus 3:3. “Uw schoonheid moet niet gelegen zijn in uiterlijkheden, zoals kunstig gevlochten haar, gouden sieraden of elegante kleding, maar in wat verborgen ligt in uw hart, in een zacht en stil gemoed. Dat is een onvergankelijk sieraad dat God kostbaar acht.”

Vertrouw op Gods plan
Mordechai gaf Ester de opdracht om voor het Joodse volk te pleiten. Dit moet heel moeilijk voor haar zijn geweest, want je kon als vrouw niet zomaar naar de koning gaan. Alleen als je de gouden staf van de koning mocht aanraken bleef je leven. Esther moest dus een enorm risico nemen, want ze wist niet 100 procent zeker of dit het plan van God was. Ook wij moeten misschien in ons leven bepaalde beslissingen nemen die in strijd zijn met wat de rest van de wereld zou doen. Heb jij het lef om op Gods plan te vertrouwen?

Vast
Ik heb nog nooit in mijn leven gevast, maar het is iets heel Bijbels. Er staat niet in het hoofdstuk waarom Esther de mensen van haar volk drie dagen liet vasten, wel dat ze het voor haar moesten doen. Waarschijnlijk bereidde ze zich tijdens deze drie dagen voor op haar bezoek. De beslissing die ze nam was dus niet spontaan. Ik denk dat het goed is om door middel van vasten of bidden belangrijke keuzes bij God te brengen.

Je zou vast nog wel meer lessen uit het bijbelboek Esther kunnen halen, maar deze vier punten vielen mij persoonlijk op. Vooral de les dat God met elk van ons een plan heeft vind ik heel fijn om aan herinnerd te worden. Zeker een tekst om uit het hoofd te leren!

Wat zou jij kunnen leren van koningin Ester?2 thoughts on “Wijze lessen van koningin Ester”

  • Hello. I have checked your theemetboekjes.nl and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank
    high in google. But you can fix this issue fast. There is a tool that
    creates content like human, just search in google: miftolo’s tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *