Christelijke lifestyle blog voor jonge vrouwen

Zo wordt schoonmaken leuk!

Zo wordt schoonmaken leuk!

Ik heb er niet echt een hekel aan, maar leuk? Schoonmaken is niet echt iets wat ik heel graag doe en ik ben dan ook altijd blij als het weer achter de rug is. Heerlijk om dan te kunnen genieten van een schoon huis. Ik ben nu bijna 4,5 jaar getrouwd, dus ik heb onderhand wel aardig wat ervaring in het schoonhouden en -maken van ons huis.


1. Opruimen is iets anders dan schoonmaken
Doordeweeks heb ik geen tijd of zin om het huis schoon te maken, maar ik zorg er wel voor dat het opgeruimd is.  Na het koken maak ik het aanrecht en kookplaat schoon, de vaatwasser ruim ik uit en in en spullen die door het huis slingeren worden opgeruimd. Ik kook bijna elke avond en als de pannen op het ‘vuur’ staan maak ik een opruimrondje door het huis

2. Kies een vast moment
Schoonmaken probeer ik vrijdag aan het einde van de middag te doen. Jammer genoeg is het nu vroeger donker, dus dan doe ik het zaterdagochtend. Door een vast moment te kiezen weet je waar je aan toe bent, maar ook wanneer je de laatste keer iets schoon hebt gemaakt. Er kan dus nooit langer dan een week tussen zitten. Ik vind de vrijdagmiddag sowieso fijn, omdat je dan heel het weekend een schoon huis hebt en je echt vanaf ’s avonds lekker weekend mag vieren.

3. Weet wanneer je mag stoppen
Ik begin met schoonmaken altijd op een vast tijdstip en stop hiermee wanneer mijn man thuis komt. Soms staat hij in de file en ben ik dus langer bezig. :-) Wanneer je voor jezelf geen tijdslimiet stelt kan je oneindig lang doorgaan. Er is immers altijd wel wat schoon te maken. Vroeger gebruikte ik ook wel eens een kookwekker, maar dat doe ik nu niet meer.

4. Gebruik goede schoonmaakmiddelen
Niets is zo frustrerend als geen goed ‘gereedschap’. Althans ik vind het prettig werken om alle spullen bij de hand te hebben. Een emmer met water en schoonmaakmiddel en een stapel schoonmaakdoekjes zijn toch wel een must. Ik gebruik schoonmaakmiddel van Ecover, dit is goed voor het milieu en het ruikt heerlijk. Ook gebruik ik weleens groene zeep.

5. Gebruik een routine
Ik heb altijd een vast lijstje dat ik af ga. Ik begin in de woonkamer en keuken met afstoffen en daarna doe ik onze slaapkamer. Dan zuig ik van boven tot onderen het huis en als het nodig is dweil ik de vloeren. Daarna is de badkamer en het toilet beneden aan de beurt.

6. Zet muziek op
Tijdens het schoonmaken zet ik altijd muziek op, anders vind ik het maar saai. Op Spotify staan hele leuke speellijsten die je kunt beluisteren. En tijdens het stofzuigen doe ik oordopjes in, zodat ik er dan ook van kan genieten.

7. Beloon jezelf
Vrijdagavond is bij ons altijd patatavond. Heerlijk op de bank met de voetjes omhoog. Goede beloning voor het schoonmaken toch? ;-)

Hoe maak jij het schoonmaken leuk?

Zo wordt schoonmaken leuk!2 thoughts on “Zo wordt schoonmaken leuk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *